伝統的な酒造り、ユネスコ文化遺産登録の思い出
昨日、1月5日(日)、いばらき地酒ソムリエS級限定酒蔵交流会が開催されました。公演の依頼があり、酒づくりユネスコ無形文化遺産登録のお話しをさせて頂きました。
一番最初に、日本酒のユネスコ無形文化遺産登録をお願いしたのは2013年、和食が同文化遺産登録になった年でした。日本酒も含まれているものと思っていただけに、日本酒は構成要素との内容に愕然として、何としても、とても価値の高い日本酒を登録しなはければと思い、当時、ユネスコ本部に勤務していた外交官の門司さんに相談した次第です。2019年申請され、2024念の為12月5日、門司さんにお願いしてから、11年、紆余曲折がありましたが、やっと念願が叶いました。2024年現在ユネスコ無形文化遺産は788件、日本は22件に伝統的な酒造りが加わり23件になりました。
ご尽力頂きましたみなさまに感謝申し上げます。
The Ibaraki local sake sommelier S-class limited sake brewery exchange meeting was held on Sunday, January 5. There was a request for a performance, and I was able to talk about the UNESCO Intangible Cultural Heritage of Sake Making.
The first time we asked for the registration of sake as a UNESCO intangible cultural heritage was in 2013, the year when Japanese food was registered as a cultural heritage. I thought it also included sake, but I was appalled by the content of the components of sake, and I thought that I should register very valuable sake no matter what, so I consulted with Mr. Moji, a diplomat who was working at the UNESCO headquarters at the time. It depends. It was applied in 2019, and just in 2024, I asked Mr. Moji on December 5, and there have been twists and turns for 11 years, but my wish has finally come true. As of 2024, there are 788 UNESCO intangible cultural heritage sites, and in Japan, there are 22 cases with the addition of traditional sake brewing, bringing 23 cases.
I would like to thank everyone for their efforts.